Sari la conținut

Râmnicu Vâlcea, un oraș mai curat și mai organizat decât Frankfurt am Main (Germania)

Râmnicu Vâlcea, un oraș mai curat și mai organizat decât Frankfurt am Main!

M-am născut în Râmnicu Vâlcea, am trăit 15 ani în Frankfurt am Main, Germania, apoi m-am întors la vatră și nu regret asta nici o secundă! Este de necrezut, dar am ajuns la concluzia că Râmnicu Vâlcea, în privința curățeniei, administrării orașului și a oamenilor de pe stradă pur și simplu, este net superioară orașului Frankfurt am Main.

Astăzi vreau să-ți împărtășesc povestea unui oraș care a reușit să mă impresioneze prin curățenia și organizarea sa exemplară. Este vorba despre Râmnicu Vâlcea, un loc în care m-am născut și pe care l-am părăsit pentru o perioadă de 15 ani pentru a trăi în Frankfurt am Main, Germania. Ei bine, trebuie să recunosc că întoarcerea acasă nu m-a dezamăgit deloc!

De ce Râmnicu Vâlcea este mai plăcut decât Frankfurt am Main?

Filmare cu drona deasupra orașului Râmnicu Vâlcea

Sincer să fiu, nu mă așteptam ca Râmnicu Vâlcea să fie atât de diferit în ceea ce privește curățenia și ordinea comparativ cu un oraș cosmopolit precum Frankfurt am Main. Dar realitatea mi-a demonstrat contrariul în cel mai plăcut mod posibil. Râmnicu Vâlcea a reușit să-mi arate că nu e nevoie să fii un oraș mare și aglomerat pentru a te impune ca un exemplu de civilizație și organizare.

Primul lucru care mi-a atras atenția în mod pozitiv în Râmnicu Vâlcea a fost modul în care sunt îngrijite și menținute străzile. În Frankfurt, deși se făceau eforturi pentru a menține curățenia, nu se putea evita aspectul neîngrijit și gunoaiele aruncate la întâmplare. În schimb, în Râmnicu Vâlcea, străzile sunt impecabile. Vei găsi trotuare curățate și măturate în fiecare zi, iar gunoaiele sunt colectate prompt și în mod eficient. Nu am văzut niciodată ambalaje sau gunoaie abandonate pe jos. Pur și simplu, este un alt nivel de disciplină și respect față de mediu.

Cum arată Râmnicu Vâlcea?

Top 5 parcuri din Râmnicu Vâlcea de acum 2 ani, timp în care s-au mai făcut.


În privința administrării orașului, am fost plăcut impresionat de nivelul de organizare de care se bucură Râmnicu Vâlcea. Infrastructura rutieră este bine întreținută, semafoarele funcționează perfect, iar transportul public este fiabil și punctual. Parcurile și zonele verzi sunt amenajate cu grijă și primite cu brațele deschise de către comunitate. În fiecare colț al orașului, vei găsi spații de joacă pentru copii, terenuri de sport și locuri de relaxare bine întreținute. Este un efort vizibil pentru a crea un mediu plăcut și curat pentru toți locuitorii.

Dar cel mai valoros atu al Râmnicu Vâlcea este comunitatea sa. Oamenii de aici au o conștiință colectivă și un respect profund față de reguli și față de ceilalți. Nu am văzut niciodată gunoaie aruncate pe jos sau lăsate în voia întâmplării. Locuitorii se implică activ în menținerea curățeniei, iar rezultatele sunt vizibile. Este o plăcere să vezi cum fiecare individ își asumă responsabilitatea pentru a contribui la bunăstarea comună.

Scurt istoric despre Râmnicu Vâlcea

Mini documentar despre Râmnicu Vâlcea

Se spune că Râmnicu Vâlcea a fost înființat în urmă cu muuult timp, undeva prin secolul al XIV-lea, sigiliul orașului datând din 1505. Da, ai citit bine, e vorba de cândva demult, pe vremea când nu se purtau smartphone-uri și nu existau selfie-uri. Oricum, orașul ăsta și-a făcut drum și a devenit un loc cu o istorie.

Spre sfârșitul Evului Mediu, Râmnicu Vâlcea devenise deja o cetate importantă și un centru comercial de primă mână. Mă rog, nu ne gândim la mall-uri și cumpărături online, ci la târguri și negustori care veneau de peste tot să facă afaceri. Da, poate nu erau toate gadget-urile pe care le avem acum, dar oamenii se descurcau și atunci.

Apropo, trebuie să-ți spun că orașul nostru are și o legendă interesantă. Se spune că în vechime, pe locurile astea era o mănăstire și acolo trăia o măicuță cu puteri magice. Ea avea grijă de o apă miraculoasă care avea puterea de a vindeca bolile.

Locuri deosebite în Râmnicu Vâlcea și din împrejurimi

Obiective turistice în Râmnicu Vâlcea și împrejurimi

Trecând peste istorie, să-ți spun câte ceva și despre prezentul orașului. Râmnicu Vâlcea e cunoscut pentru industria sa și pentru faptul că e un oraș modern, cu străzi bine asfaltate și clădiri frumoase. Da, da, avem și noi mall-uri și magazine cu tot felul de chestii tentante pentru cumpărături. Și nu poți să ignori frumusețea naturii din jurul orașului – munții noștri și peisajele pitorești sunt de-a dreptul uimitoare.

Să-ți povestesc despre stațiunile din jurul Râmnicu Vâlcea, care sunt o adevărată comoară pentru cei în căutare de relaxare și aventură.

Începând cu stațiunea Călimănești-Căciulata, aici vei descoperi băile termale, un adevărat rai al relaxării. Îți poți răsfăța simțurile în piscinele cu apă caldă și poți petrece ore întregi în mijlocul naturii, într-un parc minunat. Peisajele înconjurătoare sunt absolut fermecătoare și te vor transporta într-o lume de basm.

Continui cu stațiunea Voineasa, un paradis pentru iubitorii de munte și sporturile de iarnă. Aici vei găsi trasee de drumeții uimitoare, care te vor purta prin peisaje spectaculoase și vei putea să te desfășori pe pârtiile de schi sau să te bucuri de snowboarding. Aerul curat de munte și priveliștile impresionante te vor face să uiți de tot stresul și să te conectezi cu natura într-un mod unic.

Nu în ultimul rând, stațiunea Băile Olănești te va fermeca cu apele sale minerale terapeutice și tratamentele spa revigorante. Aici vei experimenta o adevărată oază de relaxare, unde te poți răsfăța cu băi termale și tratamente revitalizante. În timpul șederii tale, poți explora și obiectivele turistice din apropiere, precum frumoasa Mănăstire Cozia sau Cula Greceanu.

Aceste stațiuni din împrejurimile Râmnicu Vâlcea sunt cu siguranță destinații de neratat pentru turiști în căutare de refugiu în mijlocul naturii, aventură și îngrijire a sănătății și stării de bine. Așa că nu rata șansa de a le descoperi și de a experimenta tot ce au ele de oferit!

Și mâncare, să nu uităm mâncarea!

Nu pot să nu menționez și mâncarea delicioasă din Râmnicu Vâlcea. În special, dacă ești fan al mâncărurilor tradiționale românești ca mine, ai venit în locul potrivit! Poți să-ți răsfeți papilele gustative cu sarmale, mămăligă și alte bunătăți pe care le găsești în restaurantele noastre.

Să nu uităm nici de cârnații tradiționali românești, preparați cu măiestrie și condimente speciale. Îi poți savura la grătar, alături de o garnitură de cartofi prăjiți sau alături de o salată proaspătă. Te vei îndrăgosti de savoarea lor încă de la prima mușcătură.

Și, bineînțeles, nu poți pleca din Râmnicu Vâlcea fără să încerci deserturile tradiționale. De la plăcinta cu mere pufoasă și aromată, până la papanași cu smântână și dulceață de afine, vei avea parte de o experiență dulce de neuitat.

Prea frumos să fie adevărat? Da, prea frumos, dar adevărat!

Desigur, Râmnicu Vâlcea are propriile sale provocări și există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri. Cu toate acestea, este uimitor să vezi cum o comunitate poate atinge un nivel atât de înalt de curățenie și organizare chiar și atunci când nu se află sub lumina reflectoarelor internaționale.

Așadar, dacă vei avea ocazia să vizitezi Râmnicu Vâlcea, te încurajez cu căldură să observi și să apreciezi eforturile și rezultatele muncii în echipă care au transformat acest oraș într-un exemplu strălucitor de curățenie și organizare. Ca locuitor al acestui oraș, sunt extrem de mândru să fac parte din această comunitate și sper că și tu vei găsi inspirație în puterea unei conștiințe colective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nv-author-image